Kerst knutsels

Knutsels 01

Met vlechtstroken kun je deze super leuke kerstprikkers maken. Prik de papieren strook zigzaggend op een prikker. En geef je kerstfiguur daarna nog een gezichtje, ster of vleugels. Je kunt ook nog een rendier of een kerstman knutselen. Leuk om in het eten te prikken tijdens het kerstdiner!

Knutsels 02

Om dit engeltje te knutselen print je onderstaand vel uit (eventueel op gekleurd papier). Als je op wit papier print, kun je het papier daarna zelf kleuren of versieren.

Knutsels 03

Je kunt natuurlijk nog veel andere engeltjes knutselen. Op internet kun je nog veel ideeën vinden. Gewoon zelf kleien of met brooddeeg maken is ook natuurlijk leuk.

Recept brooddeeg om te knutselen (dit kun je niet opeten, het is zoutdeeg):

Ingrediënten:
• 2 Kopjes bloem
• 1 Kopje zout
• 1 Kopje water
• 1 Eetlepel olie


Met deze hoeveelheden maak je zoutdeeg voor 2 à 3 kinderen. Je kunt het recept heel makkelijk aanpassen naar hoeveel zout brooddeeg je nodig hebt. De verhouding is altijd 2 delen bloem, 1 deel zout en 1 deel water, plus een eetlepel (zonnebloem)olie per 2 kopjes bloem om het deeg zacht en soepel te maken. Je kunt zoutdeeg op twee verschillende manieren hard laten worden; door het aan de lucht te laten drogen of door het zoutdeeg te bakken in de oven. Zet de oven voor gewoon en gekleurd zoutdeeg op 100 graden en bak wit zoutdeeg hard op 75 graden. Afhankelijk van de dikte van de creaties zijn ze na zo’n één tot drie uur klaar.

In het geval van hele dikke, grote zoutdeeg figuren duurt het soms wat langer. Je kunt testen of het brooddeeg hard is door er met een vork op te duwen. Als het deeg nog ‘veert’ dan is het nog niet klaar en moet je het nog wat langer laten bakken.